Toen de D800 aangekondigd was waren er velen die hun ogen niet konden geloven. 36 Megapixels op een DSLR? Dat kan toch nooit wat zijn! Veel te veel pixels op een relatief kleine sensor!
Ik was zelf ook sceptisch, want hoewel ik de 36MP wel zag zitten wilde ik geen hoge ISO performance verliezen die ik gewend was met mijn D700.
Ik heb de D800 ondertussen een half jaartje, en het leek me wel leuk om wat voorbeeldjes te posten van hoe deze camera nu eigenlijk echt presteert onder ‘real-life’ omstandigheden, in plaats van nietszeggende zwart-wit geblokte kaartjes waar algoritmes overheen worden gegooid zoals bij DXOmark.
Alle foto’s zijn jpegs uit RAW bestanden via Lightroom 4, zonder noise reduction. Wel wat curves aanpassingen en witbalans correctie.
Het moge duidelijk zijn dat de D800 zich ongelofelijk goed staande houdt bij hoge ISO’s en ik lever met een gerust hart foto’s met ISO’s tot 6400 aan klanten.
(Hoger dan 6400 wil ik niet gaan tijdens evenementen, maar mocht ik ooit een nieuwswaardige foto kunnen maken zal ik niet aarzelen om ook de 12800 en 25600 settings te gebruiken als het me aan een scherpe foto helpt.)
Als de foto 100% uitvergroot is zie je een stuk meer ruis dan bij andere camera’s zoals de D4 en Canon’s 1DX, maar die hebben dan ook een lagere resolutie en in de praktijk verklein je de meeste foto’s minimaal met 50%.
Bij web-resoluties van 800 tot 1800 pixels is de ruis zelfs praktisch onzichtbaar, zelfs bij ISO 6400. Het blijft wel belangrijk dat de foto vrij licht moet zijn want in de schaduwen zie je wel sneller ruis en soms zelfs ‘banding’.
Hoewel ik meestal in de studio ben waar ik nooit meer dan ISO 400 gebruik is het fijn om te weten dan de D800 ook reportages aan kan. Het grootste nadeel is dat de 36MP RAW bestanden erg groot zijn in vergelijking met die van bijvoorbeeld de D4, wat de workflow niet bevorderd als je 1000+ foto’s op een avond maakt.
De maximale snelheid van 4 frames per seconde is heel eerlijk gezegd ook wel voldoende voor de meeste reportages (sportreportages daargelaten)…
Dat betekend niet dat de D4 inwisselbaar is voor de D800, maar voor mijn doeleinden (80% studio/statief-werk, 20% reportages) is het een veelzijdige en volwaardige opvolger van de D700!
Leave a Reply